
Aktivitetsrapport 2019, Per Erik Dalen, CEO

GCE Blue Maritime Cluster

«VS Norway» et virtuelt cruiseskip for hele klyngen
In2Cruise - Norwegian Cruise and Ferry Group
En komplett maritim klynge
Tar i bruk VR på Nor Shipping
Havvindmarked i vekst
Norsk-Dansk nettverkstreff
Stor verdiskaping
2019 i bilder
























Vekst i den maritime klyngen

Andre nøkkeltall
Forskning i verdensklasse

Nullutslipp fra Bergen til Kirkenes
Hydrogen som energibærer i maritim næring
EU-rådgiver
Fokusområde
Økt hastighet i produktinnovasjon
Fokusområde
Økt hastighet i prosess- og organisatoriske innovasjoner
Forum for Cyber Security

GCE Blue Maritimes forum for Cyber Security samler maritime næring til fagseminarer og debatt om viktige spørsmål knyttet til datasikkerhet, informasjonssikkerhet og sikkerhetskultur i bedrifter.
Styringsgruppen består av Inmarsat, Kongsberg Maritime, Ålesund kommune og GCE Blue Maritime. I løpet av 2019 har forumet arrangert tre samlinger for medlemmene med over 150 deltakere. Blant innlederne har vært Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Telenor, DVN GL, Gjensidige, Kongsberg.


MARTHE OUTZEN, Brunvoll Group
Hvordan har året 2019 vært for din bedrift?
Etter flere år med markedsnedtur og inntektsreduksjon har vi sett at inntektene sakte, men sikkert har økt. 2019 har vært vårt beste år med tanke på omsetning, volum og kapasitet.
Hva har vært den største utfordringen?
Vi ser at det fortsatt er overkapasitet på leverandørsiden og at marginene er presset, noe som gjør at vi sliter med lønnsomheten i mange av prosjektene vi jobber med. Det å rekruttere og beholde kjernekompetanse vil fortsatt være viktig for Brunvoll. Derfor er det uforståelig at eksempelvis de lokale YSK-linjene fjernes fra skoletilbudet til ungdommene våre.
Hva har vært den største positive opplevelsen?
Siden oppkjøpet av Scana Propulsion ved inngangen til 2017 har nysalg i Brunvoll Volda økt med 146 %. Vi har det høyeste volumet noensinne på Ettermarked i 2019, og vi forventer videre vekst for Brunvoll Volda de neste årene. Oppkjøpet har vært en suksess, og vi ser endelig resultater at knallhardt arbeid.
Hvordan blir 2020 for din bedrift?
Vi forventer bedre lønnsomhetsutvikling de neste årene. Dette gir oss muligheter til å investere videre i utviklingen av et lokalt, familieeid konsern. Vi har behov for nye medarbeidere innenfor mange ulike fagdisipliner fremover. Vi har fokus på interne karriereveier og vil fortsette med inntak av lærlinger for å utdanne fremtidens fagarbeidere. I tillegg satser vi tungt på automasjonskompetanse. Ettermarkedet vårt har også et stort potensiale for videre vekst i 2020.
Hvordan ser dere utviklingen i den maritime klynga fremover?
Vi ser lyst på fremtiden og har tro på det vi er gode på i klynga, nemlig det å konkurrere når vi må og samarbeide når vi kan. Vi har svært gode forutsetninger for å lykkes, men da må både skatte- og utdanningspolitikken spille på lag med oss!
Virtual prototyping
Virtuell prototyping er en programvarebasert utviklingsmetode som involverer modellering, simulering og visualisering av et produkt eller systems adferd under reell operasjon.
Etterhvert som produktkompleksiteten øker, vil fysiske prototyper bli flaskehalser i en vellykket produktlansering. Disse flaskehalsene gjør at verdensledende produsenter nå ser på virtuell prototyping og simuleringsbasert design som en mulighet til å sikre økt produktytelse og -kvalitet, til en brøkdel av tiden og kostnadene ved en konvensjonell bygg-og-test tilnærming.

OTC Møre 2019
Ocean Talent Camp Møre ble arrangert for sjette gang i år. Over 1500 elever og studenter møtte rundt 25 bedrifter og organisasjoner fra havnæringene. Et bredt spekter av spennende karrieremuligheter ble presentert. Konseptet er videreutviklet med blant annet en app der vi kommuniserte med ungdommene.

Fokusområde
Styrke de globale kunnskapskoblingene til verdensledende teknologi- og kunnskapsmiljøer
Fremtiden ligger i havrommet
Fokusområde
Styrke nasjonale kunnskapskoblinger mot forskningsmiljøer, klynger og maritime bedrifter


BENTE STORHAUG DAHL, CEO, Luminell
Hvordan har året 2019 vært for din bedrift?
2019 har vært et år preget av vekst og utvikling både i omsetning, produktportefølje og ikke minst i organisasjonen. Vi har styrket teamet både i Norge og Sverige, og nå i midten av desember sendte vi en ansatt med familie til USA for å etablere vårt eget salgsselskap i et stort og spennende marked. Nye produkt har begynt å få en del oppmerksomhet og vi har hatt mange flotte samtaler med fornøyde kunder. Vi opplever en god vekst totalt sett, og vi leverer både til nybygg og oppgraderinger.
Hva har vært den største utfordringen?
Jeg tenker vi har kjent på typiske vekstsmerter dette året. Den største utfordringen har vært å manøvrere innenfor de rammene vi har hatt – det å vokse er ressurskrevende både menneskelig og finansielt. Jeg er takknemlig for alle de i Luminell som har strukket seg langt ved å dekke flere roller i en overgangsfase – positive og fleksible medarbeidere bærer Luminell!
Hva har vært den største positive opplevelsen?
Det er to ting jeg tenker tilbake på som spesielt positivt, og det er alle de flotte tilbakemeldingene vi har fått fra fornøyde kunder, og engasjementet vi opplever både fra ansatte og samarbeidspartnere. Det å kjenne på gleden ved å løse utfordringer for kundene våre og den «passion» teamet har for å finne gode løsninger er bare helt unikt. I august hadde vi salgsrepresentanter fra 10 ulike land på en samling i Ålesund med båttur til Geiranger, og det var et stort privilegium å kunne demonstrere produktene våre i de flotte omgivelsene vi er en del av!
Hvordan blir 2020 for din bedrift?
Vi er fortsatt i vekst og nå på tampen av året har vi fått styrket kapitalbasen. Vi går derfor 2020 i møte med god driv og sterk tro på at vi har mye å utrette for å gi kundene de beste lysløsningene. Fortsatt satsning i områder hvor vi allerede er sterke kombinert med etableringen i USA er viktige steg for å lykkes med den utviklingen vi ønsker. Og selvfølgelig vil vi opprettholde trykket på produktutvikling – det er en viktig strategisk kjerne for oss.
Hvordan ser dere utviklingen i den maritime klynga fremover?
Det har vært noen år med krevende omstillinger for mange i den maritime klyngen, og ringvirkningene har vært store både for aktørene i klyngen men også mange rundt. Samtidig har det vært imponerende å se hvordan enkelte har evnet å gjennomføre radikale omstillinger for å håndtere nye kundesegment. Akkurat det gir meg tro på at motgang kan føre til nytenking og at nye produkt og løsninger kommer som et resultat av dette. Imidlertid synes jeg det er trist at en del av verdiene som er bygd opp her i regionen har forsvunnet ut av området. Selv om vi er aldri så internasjonale mener jeg vi ikke skal undervurdere viktigheten av å ha et stort nettverk av ulike typer bedrifter som både samarbeider og konkurrerer. Den maritime klyngen er relativt unik, også på verdensbasis, og jeg håper virkelig vi klarer å bygge videre på det vi har og sikre at vi også i fremtiden har gode, flotte bedrifter som er spennende arbeidsplasser som tiltrekker seg og bygger stadig ny kompetanse.


GUNN MARIT MAURSTAD NEREM OG MADS STEFFENSEN, Youngship Møre
Hva er Youngship Møre?
YoungShip er en internasjonal interesseorganisasjon for unge arbeidstakere i maritime bedrifter. I YoungShip Møre har vi rundt 180 medlemmer og holder 7-10 arrangement i året der medlemmene våre får utvikle seg faglig og sosialt. Vi håper å være med på å styrke klyngen via å være en arena for samarbeid og nettverksbygging for unge arbeidstakere. Vi er en non-profit organisasjon og er fullt ut finansiert av medlemmene og samarbeidspartnerne våre.
Hva er deres syn på utviklingen i klyngen?
Mads: Det er imponerende å se hvor fort omstillingen til nye marked har gått for mange – kanskje spesielt for verftene. Det viser at klyngen har gode egenskaper i møtet med en industri som er hevdet å forandre seg veldig de kommende årene.
Gunn M: Samtidig ser vi at de som har holdt kontakt med kunder utenfor oljen gjennom offshoreboomen får igjen for det nå, og det håper vi viser at å åpne for nye markeder ikke nødvendigvis er et skifte, men heller en kompetanseutvidelse.
Hvilke områder er det viktig å arbeide med?
Gunn M: Når vi går gjennom store utfordringer økonomisk og markedsmessig tar det mye av fokuset vårt. Fremover håper jeg mange av oss vil få anledning til å løfte blikket og gjøre oss klare for fremtiden. Felles for mange av de nye markedene klyngen har gått inn i er at vi ikke har lokale kunder. Det kan gi en svekkelse av klyngeeffektene og for å motvirke det blir det viktig at vi gjør en aktiv innsats for å lære de nye kundene å kjenne slik at vi kan skape mest mulig verdi også for dem. I tillegg blir det avgjørende fremover å sikre god lønnsomhet i prosjektene man har vunnet, noe som vil være utfordrende når man samtidig går inn i nye marked der man selvsagt har mye å lære.
Mads: Det er vel brei enighet om at mye skal forandre seg i den maritime næringen i løpet av de neste årene. Det vil derfor være viktig at bedriftene, samt grundere og entrepenører, i klyngen satser på å utvikle de produkter og tjenester som skal skape «denne» forandringen.
Har og lyst å tilføye noe til det Gunn Marit sa: Når bedriftene nå er rundt om i hele verden for å selge produktene sine, vil det kanskje være enda viktige enn før å markedsføre klyngen og bygge den opp som et markenavn for å gi den ekstra dimensjonen til produktene og tjenestene som skapes her.
Hva er viktig for unge arbeidstakere?
Gunn M: Unge arbeidstakere skal lære mest mulig fortest mulig. Da er det viktig å havne i et miljø der man blir inkludert og møtt med utviklende oppgaver fra første dag.
Mads: Det er mye som spiller inn – både det som skjer på fritiden og det som skjer på jobb. Og så er det individuelle behov. Jeg tror derfor generelt sett at det er viktig for klyngens sin del at næringslivet består av et stort antall forskjellige bedrifter, og at kulturtilbudene i bysentrumene utvikles videre. Og så er det viktig at utdanningsinstitusjonene har et bredt tilbud av studier. På den måte forsterkes tilkomsten av unge mennesker til regionen.
Hvor er klyngen om 5 år?
Begge: Vi tror klyngen er på vei inn i en ny normal der det er mer variasjon mellom kundene og prosjektene våre enn før. Det er utfordrende men sikrer oss samtidig flere ben å stå på. De kundene og den kompetansen vi tilegner oss nå må vi beholde gjennom neste svingning i markedet.
Fokusområde
Skape globale SMB vinnere
Samarbeid med The Ocean Opportunity Lab Oslo

Fokusområde
Skape nye gründere og vekstselskaper
Fornyet Gold Label-sertifisering
Presseturer
Norsk Forum for Autonome Skip
Fokusområde
Økt vertskapsattraktivitet
Fokusområde
Crossover-innovasjoner fra maritim industri til nye havromsnæringer
GCE Tech Focus Aluminium

Arne Hjeltnes intervjuer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen
