
Aktivitetsrapport 2019, Klyngeleder NCE Blue Legasea, Wenche Uksnøy

NCE Blue Legasea er i gang!

Stor interesse for Fiskarkveld


Fra industri til marin ingrediens
NCE Blue Legasea teamet
Fryst restråstoff under lupen i ÅKP Idélab
Vil utløse potensialet til sjøpølser
Nutraceutical and Pharmaceutical Regulatory Affairs


Vi vil rette en stor takk til Sparebanken Møre for støtte til Marine for Health prosjektet og for å bidra til markedsføringsaktiviteter som styrker klyngens nasjonale og internasjonale attraktivitet. Banken er en viktig medspiller for videre vekst i vår næringsklynge!
The Next Wave

Har utviklet standard for smak og lukt på fiskeolje
RISE og Marine for Health pilotprosjekt
Restråstoff av makrell kan bli råolje av god kvalitet
Olje fra makrellavskjær har potensial til å bli et nytt høyverdig marint produkt. Møreforsking har gjennomført et spennende forskningsprosjekt sammen med Pelagia, finansiert av FHF.
Resultatene var svært positive. I september har Pelagia åpnet verdens første fabrikk som skal produsere restråstoff fra makrell til høyverdige humane produkter.

Ocean Talent Camp

Hvitfiskmel – markedsrettet prosjektsamarbeid
FNs bærekraftsmål nr. 3

Samarbeid mellom klynger for økt vekst
FNs bærekraftsmål nr. 8


JAN ROGER BJERKESTRAND, GC Rieber Oils AS
Hvordan har året vært for deres bedrift?
GC Rieber Oils har hatt nok et år med positiv utvikling som selskap med god underliggende drift og sunn økonomi. Vårt fantastiske team er i løpet av året vokst med 11 nye ansatte og lærlinger og vi har nå passert 70 ansatte. Året har vært hektisk med utbygging av omega-3 konsentratfabrikken samtidig med full produksjon på begge fabrikkene.
Hva har vært det største utfordringen i 2019?
Den største utfordringen i året som har gått har vært å holde produksjonen på maks samtidig med å gjennomføre en stor utbygging av dagens omega-3 konsentratfabrikk. I tillegg til å ha holdt fokuset oppe på å forbedre prosesser for å kunne tilby enda høyere kvalitet på våre produkter.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2019?
Det mest positive er nok at vi har økt produksjonskapasiteten og hatt en vellykket oppstart av to helt nye avanserte teknologier for å lage høykonsentrerte omega-3 fiskeoljer. Ikke minst er flere nye innovasjons- og forskningsprosjekter er igangsatt som gir spennende muligheter from fremtiden. Vi er selvfølgelig også veldig fornøyd med at vi har utvidet tankparken slik at den når har en 25 000 tonn fiskeoljelagringskapasitet med energigjenvinningsløsninger og at nye prosesslinjer er åpnet. Samt at vi har fått inntil 35 millioner i støtte og lån fra Innovasjon Norge til å bygge en fabrikk for å konvertere våre og bransjens mange biprodukter fra brensel til laksemat. Vi har tro på at dette er viktig for at vi i bransjen kan drive enda mer bærekraftig i tiden fremover.
Hva skjer i 2020 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
I året som kommer vil vi vokse videre som selskap i henhold til en ambisiøs langsiktig plan for vekst. Flere nye produkter vil lanseres og kliniske studier vil gjennomføres for å ytterligere dokumentere de helsebringende effekter av våre produkter. I de nye året vil nye distributører på flere steder i verden bidra til forsterket vekst i eksisterende og nye markeder.


TORMUND GRIMSTAD, Nordnes AS
Hvordan har året vært for deres bedrift?
Det har vært et utfordrende og interessant år med stor aktivitet på mange plan. Vi har styrket bemanningen i administrasjon, med fokus på FOU og Miljø, dette har vi prioritert for å kunne ta imot den kommende perioden. Driften av våre fartøy har vært tilfredsstillende dette året, markedet for våre hoved produkter har stort sett vært positivt.
Hva har vært de største utfordringen i 2019?
Største utfordringen til rederiet har vært å få i gang Nordbas prosjektet, et altomspennende og altoppslukende prosjekt for vårt rederi. «Nordnes Design» ble et resultat av at vi har måtte tilpasset fartøyet for vårt fiskeri i alle ledd. Kompetansen i miljøet for slike ombygginger trodde vi skulle være tilgjengelig for oss i utgangspunktet. Dette viste seg å ikke stemme, vi har måtte ta ansvar selv i alle avdelinger av prosjektet, fra design til faktisk funksjonalitet. Sammen med våre samarbeidspartnere søker vi nå å avdekke hvordan vi kan kontrollere utgiftene våre.
Prosjektet omhandler energi kontroll, ikke forbruke unødig energi – fleksibel og tilpasset energi mengde til enhver driftsprofil. Vi sliter med kvaliteten på utstyret/maskiner til bruk i restråstoff produksjon (ensilering), store driftsutgifter på produksjon. Når dette kombineres med lave priser på ensilasjen blir dette utfordrende.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2019?
At vi har sluppet til ungdommen i alle ledd i rederiet, de viser initiativ – kreativitet og mot. Når slike krefter enes sammen med litt erfaring og satsnings vilje så er det veldig givende og positivt, vi er veldig fornøyde med tilveksten av ungdommer i alle posisjoner i rederiet.
Vi har fått god fremdrift i Nordbas prosjektet, i lys av Nordbas prosjektet har vi startet 3 stk FOU prosjekter: redskaps utvikling – effektivisering av fabrikkløsning og videreutvikling av restråstoffproduksjonen fra Nordstar. Rederiets interne opplæring av lærlinger, maskin og fiskere, har fungert godt dette året. Vi utarbeidet en plan på hvordan vi skulle styrke opplæringen på ungdommen, da er det motiverende når en får uttelling. Utviklingen av Gjøsund Havn har god fremdrift. Næringslivet i Giske kommune drar godt i samme retning, dette duker godt for aktiviteten i det lokale næringslivet.
Hva skjer i 2020 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
Dette året skal vi kjøre i gang Nordbas prosjektet, noe som vil kreve mye av organisasjon.
Vi skal fortsette driften av eksisterende tonnasje etter samme mal som 2019.
Vi skal knekke koden på hvordan vi skal videreutvikle restråstoff produksjon om bord i våre fartøyer. Vi skal sitte tilbake med forståelsen over hvordan vi kan redusere belastningen på mannskapet i fabrikk arbeidet ytterligere, for å kunne ta dette på «neste prosjekt».
Vi skal vise for å selv at det nytter å ta ansvar for fremtiden, spesielt for den yngre garde.
FNs bærekraftsmål nr. 12
FNs bærekraftsmål nr. 14


ANNELISE CHAPMAN, Tango Seaweed
Hvordan har året vært for deres bedrift?
Eventyrlig – som de første to årene også! Vi har jobbet kontinuerlig med utvikling av dyrkings-sida i sjøen og har kommet et godt stykke videre når det gjelder stabilisering av råstoffet. Her har vi investert i et tørkeanlegg, som vil gi oss mulighet til å lage høy-kvalitets-produkt i årene framover. Samtidig har vi jobbet målrettet med å etablere markeder, både for råstoff i bulk og for konsumentprodukt.
Hva har vært det største utfordringen i 2019 ?
Siden vi jobber i en bransje som er helt i starten i Europa, er alle ledd i verdikjeden umodne.
Det betyr også at vi trenger langsiktig kapital og investorer, som ser mulighetene framover og samtidig er utholdende nok for å se oss levere på prognosene. Mens vi mener vi kan påvirke både teknologi-utviklingen og marked i taredyrkingsbransjen, vil det ta tid til å virkelig forstå noe så fundamentalt som biologien og økologien i sjø-anlegg.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2019?
Vi har fått inn flere og ganske ulike eiere i TANGO Seaweed – noe som gjenspeiler at vi får mange gode støttespillere. Blant annet har ÅKP kommet inn med pre-såkornkapital! I tillegg har både vårt arbeid og våre mål blitt anerkjent nasjonalt – 2 av produktene våre kom til semifinalen i konkurransen ‘Det norske måltid 2019’, og vi ble kåret til årets gründerbedrift under konferansen for Industridesign (IDC 19). Vi ser at måten vi tenker helhetlig rundt miljø og ressurskretsløp på blir sett og svarer på noen av de store utfordringene verdenen står overfor.
Hva skjer i 2020 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
Vi skal utvikle oss videre når det gjelder leveranse av kvalitet i alle ledd. Her er det viktig for oss å bygge relasjoner mot markeder i både inn- og utlandet, der kundene deler verdigrunnlaget vårt og der vi i felleskap kan finne ut hvilke behov kunden har. Tare som råstoff skårer høyt både i forhold til nye mat-trender, helse, miljø og klima, men det vil være vår oppgave å kunne formidle kvaliteten i det til våre potensielle kunder. Så ønsker vi veldig å kunne samle alle deler av virksomheten under et tak – TANGO Seaweed skal få et hjem!
FNs bærekraftsmål nr. 9

Vi ytrer oss i Tekfisk og Fiskeribladet
Janita Arhaug
Krabbe og fugl får delikatessene på gullfat, mens mannskap og rederi går glipp av penger
Restråstoff – den nye oljen
Å levere restråstoff med god kvalitet er ikke noe hokus pokus, men markedet må på plass
Ja til mer fisk og potet! Fiskere og bønder bør klekke ut gode ideer sammen
Senk skuldrene, bli med på fiskarkveld!
Det som var riktig og sant «i går» trenger ikke å være det i dag!
Nina Zisko
Nye marine produkter kan hjelpe mot helseproblemer
Wenche Uksnøy
Vi vil legge til rette for nye koblinger i fiskerinæringen
EU-krav bremser vekst i ny marin næring
Gründere må være både sjørøvere og marinejegere
SUPREME hvitfisk
Klyngeadministrasjon og styret i NCE Blue Legasea

Bakre rekke fra venstre; Gunnar Rørstad, Calanus/ Bjørn Refsum, EPAX Norway/Hogne Halleråker, Arctic Nutrition/ Per Erik Dalen, ÅKP
Fremre rekke fra venstre; Wenche Uksnøy, Klyngeleder/ Mari Klokk Leite, Innovasjon Norge/Tove Havnegjerde, NTNU/ Tormod Thomsen, Styreleder/Lisbeth Nervik, Møre & Romsdal Fylkeskommune/Janita Arhaug, Prosjektleder Fiskeri/Nina Zisko, Prosjektleder Marine for Health
Ikke til stede; Kristin Alnes, Sjømat Norge/Peder Stette, Optimar/Audun Maråk, Fiskebåt/Andreas Storsve Berg, Aker Biomarine/Per Magne Eggesbø, Ramoen/ Arthur Almestad, Forskningsrådet
2019 i bilder

























